ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

28 Δεκ 2007

« Ήρθαν γι δουλ, να σκλαβώσιν τσ’ λέφτιρ».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου ΑΡΙΩΝ, πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη τη Πέμπτη 27/12/2007 εκδήλωση μνήμης και τιμής της Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο νομό Λέσβου για τα γεγονότα του «Go back» στη Μυτιλήνη τα Χριστούγεννα του 1944.Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Δήμαρχος της πόλης Νάσος Γιακαλής,


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Σωκράτης Μαντζουράνης εκ μέρους της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μνήμες του από μικρό παιδί από τις αφηγήσεις του πατέρα του, για τα γεγονότα αυτά και τη κινητοποίηση του Λεσβιακού λαού ενάντια στην αποβίβαση των βρετανικών στρατευμάτων στο νησί το Δεκέμβρη του 1994 για να καταλήξει :
«Κάπως έτσι λοιπόν έγιναν τα πράγματα και τα συνοψίζει εύστοχα η λαϊκή Αγιασιώτικη θυμοσοφία : «Ήρθαν γι δουλ, να σκλαβώσιν τσ’ λέφτιρ».
Δεν γίνεται αυτό. Ποτέ οι λαοί δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό.
Κι αν κάτι μας προστάζουν και μας διδάσκουν τ’ ασκέρια των αδούλωτων του GO BACK , είναι τούτο :
Ποτέ να μην επιτρέψουμε «οι δουλ’ να σκλαβώσιν τσ’ λεφτιρ», όπου γης.
Αυτό είναι το δικό μας GO BACK που το έχουμε έτσι κι αλλιώς φορτωθεί γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε.»

Ο αλησμόνητος «δάσκαλος», ο Απόστολος Αποστόλου, βασικός πρωταγωνιστής στα γεγονότα του GO BACK, και Γραμματέας της Ν.Ε. Λέσβου του ΕΑΜ τότε, σ’ ένα απόσπασμα του βιβλίου του «Σκόρπια από την Αντίσταση», δίνει συνοπτικά και εύστοχα το πολιτικό στίγμα των γεγονότων.
«Έτσι αγωνιζόταν ο λεσβιακός λαός. Ώσπου ήρθε η απελευθέρωση. Έφυγαν οι Γερμανοί, Και κέρδισαν οι άνθρωποι της Λέσβου το ένα από τα δυό, που λαχταρούσαν. Την πολυπόθητη λευτεριά. Καιρός, τώρα, ν’ αρχίσουν τον αγώνα, για να στεριώσει στον κόσμο το άλλο από τα δυο ιδανικά τους. Η δικαιοσύνη.
Και πήγαιναν καλά. Ένας καινούργιος άνεμος άρχισε να πνέει πάνω στο νησί. Οι αναγεννητικές δυνάμεις φούντωσαν. Η τάξη αποκαταστάθηκε. Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους εδραιώθηκε. Ένας καινούριος τύπος πολίτη άρχισε να δημιουργείται.
Μα ήρθαν οι Εγγλέζοι στη Χώρα μας κι’ ο ουρανός σκοτείνιασε. Τόλμησαν να στείλουν τα καράβια τους και στη Λέσβο, για να υποτάξουν το νησί. Μα η Λέσβος ολόκληρη ξεσηκώθηκε. Κατέβηκαν οι χωριάτες από την Ύπαιθρο κι’ ενώθηκαν με τους πρωτευουσιάνους. Έδωσαν οι Λέσβιοι τη μάχη μες τους Εγγλέζους και κέρδισαν. Έδιωξαν τους Εγγλέζους.
Μα τι το όφελος ;
Σε άλλο χώρο κρίθηκε ο αγώνας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Αθήνα. Κι εκεί κέρδισαν τη μάχη οι Εγγλέζοι. Κι επέβαλαν στη χώρα μας την παλιά τάξη πραγμάτων. Γύρισαν ξανά οι βασιλιάδες κι όλος ο φθαρμένος κόσμος της Αντίδρασης. Σπολλάτη μας ! Καλά τα καταφέραμε. »

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα δεκάλεπτο βίντεο με φωτογραφίες και τραγούδια της εποχής και έγινε εξιστόρηση των γεγονότων της 4ηήμερης κινητοποίησης του Λεσβιακού λαού ενάντια στους Εγγλέζους, που κατέληξε με την αποχώρηση των αυτοκρατορικών στρατευμάτων απ’ το νησί στις αρχές του 1945, χωρίς τελικά να καταφέρουν να αποβιβαστούν στη Λέσβο.



Στιγμιότυπα από την εκδήλωση


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα